Köszöntjük,

a Mofém

horgászegyesület honlapján!

ALAPÍTVA: 1953 

Vizeink

A vízterületek rövid bemutatása

  1. Halászi 2- és a Dunakiliti kavicsbányák

Mindkét anyagnyerő helyen a kavicsbányászat az 1970-es években megszűnt. Sajnos a kitermelők a törvényben előírt parti rekultivációt elmulasztották. A részleges partrendezést, a parti sáv fásítását az egyesület folyamatosan végzi. A kalciumkarbonátos 7,8-8,2 pH-jú víz jó minőségű, de eutrofizációra hajlamos.

Viszonylagos táplálékszegénységük miatt előnevelt, 1 és 2 nyaras korosztályok telepítésére kevésbé alkalmasak. Fő fajaik: ponty, csuka, süllő, keszeg, sügér. A telepített mennyiség nagy biztonsággal visszafogható. A természetes szaporulat minimális.

  1. Lajta Jobb-parti Csatorna (Megyei Csatorna)

Az Egyesület legrégebbi vízterülete, amelyet 1956 és 1991 között nem használhatott. Az osztrák-magyar országhatárhoz közel ágazik ki a Lajta főágból, lejjebb szivornyás vízkivétellel vízpótlást kap a Lajtából és a város ÉNy-i részén lévő zsilip előtt torkollik vissza a főágba. Elsődleges szerepe az ár- és belvízvédelem. Halgazdálkodásra – egyesületünk és a városi Vízgazdálkodási Társulat közreműködésével – különösen az alsó kb. 3 km-es szakasza kiválóan alkalmas. Vize hidrokarbonátos, tápanyagdús, mintegy 40 halfajnak kedvező élettere. Jobb partját erdősáv szegélyezi. A lassú folyás miatt az aljzat iszaposodásra hajlamos. Az Észak-dunátúli Vízügyi Igazgatóság 2020-ban a csatorna teljes hosszán kotrást végzett. A Csatorna mindkét partja természetszerű környezetet biztosít és kedvelt horgásztérség.

  1. Feketeerdői holtág (Mosoni-Duna – holtág)

DK-i részén elegyes kőrises erdő, ÉNy-i részén legelő veszi körül. Vadregényes környezetben, változó vízmélységű, feliszapolódott, eutrofizációra hajlamos holtág. Középső és alsó részén összeköttetése van a Mosoni-Dunával. Halfajokban, különösen rablóhalakban gazdag. Újabban a bedőlt fákat „gyarapítják” a hódok.

  1. „Magyaróvári Vártó és Óvári Malomág”

 

Egyesületünk 2016-tól a halgazdálkodási jog alhaszonbérlője. Könnyű megközelíthetősége miatt főleg az idősek és gyerekek körében kedvelt. Horgászni csak a vár felőli oldalán szabad. Az Egyetem kezelésében levő tó horgászcélú hasznosításában az egyesület hangsúlyozottan ügyel a Vártó más funkcióira, a városi igényekre.